Dnes máte skvělý den ⭐ Užijte si extra slevu 5% s kódem ZLAVA5. Zadejte v košíku 🛒
Zákaznícka podpora:+420 734 208 288e-shop@worknow.cz
Mena
EUR
Jazyk
Slovenčina

Jaké lepidlo na balicí pásku? Akrylát, hotmelt nebo solvent?

balicí pásky a druhy lepidla - FAQ

Lepicí pásky jsou nezbytným nástrojem nejen v průmyslu, ale i v každodenním životě. Volba správného typu lepidla na pásku je klíčová pro efektivní použití a dlouhodobou funkčnost. Jak již bylo zmíněno, existují tři hlavní typy lepidel pro lepicí pásky: akrylátové, hotmelt a solvent, z nichž každé má své specifické vlastnosti a ideální využití.

Akrylátové balicí pásky

je nejoblíbenější a zároveň nejekologičtější volbou. Vyrábí se na bázi vodní akrylátové disperze, což znamená, že neobsahuje škodlivá rozpouštědla. Jedná se o stabilní lepidlo, které si zachovává své lepicí vlastnosti i při dlouhodobém působení UV záření. Navzdory tomu, že optimální teplota pro aplikaci je 18 °C, může efektivně přilnout v rozsahu teplot od 0 °C do 60 °C. Jeho nevýhodou je menší lepicí schopnost na polyethylenu a polypropylenu.

Jsou vhodné pro aplikace, kde je důležitá ekologičnost a dlouhodobá stabilita. Díky svému složení na vodní bázi je toto lepidlo šetrné k životnímu prostředí a nedochází u něj k výparům škodlivých rozpouštědel. Jeho použití je ideální v prostředích, kde jsou vysoké nároky na čistotu a zdravotní nezávadnost, jako jsou potravinářský průmysl, zdravotnictví a výroba dětských hraček. Má však pomalejší počáteční přilnavost, což je nutné brát v úvahu při rychlých průmyslových procesech. Pro zlepšení přilnavosti je doporučené povrchy před aplikací pásky řádně očistit a odmastit.

Hotmelt balicí pásky

se vyrábí ze syntetického kaučuku a dalších přísad. Toto lepidlo se nanáší ve ztavené formě, což umožňuje rychlé a trvalé spojení materiálů. Hotmelt lepidlo je ideální pro použití v chladnějším prostředí, neboť přilne i při nižších teplotách, a to od 0 °C do 40 °C. Jeho slabší stránkou je nižší odolnost vůči UV záření a střední hlučnost při odvíjení pásky.

Jsou známé svou vynikající počáteční lepivostí a rychlým vytvářením pevných spojů. Toto lepidlo je ideální pro balicí operace, kde je potřeba rychlé a silné spojení, jako je zabezpečení krabic a balení při přepravě. Výborně se hodí pro použití v logistických centrech a distribučních skladech, kde je často potřeba rychle zpracovat velké množství balíků. Jeho slabina spočívá v menší odolnosti vůči UV záření, proto není doporučeno pro použití v exteriérových podmínkách, kde by mohlo dojít k postupnému zhoršování lepivých vlastností pod vlivem slunečního záření.

Solvent balicí pásky

se skládá ze syntetického kaučuku a rozpouštědel, což mu zajišťuje vynikající počáteční lepivost. Tento typ lepidla byl historicky první používaný na lepicích páskách a dodnes si udržuje preference pro své silné lepicí schopnosti, které fungují v širokém teplotním rozmezí od -30 °C do 70 °C. Solvent lepidlo je ale méně ekologické kvůli obsahu rozpouštědel a jeho odolnost proti UV záření není tak vysoká jako u jiných typů lepidel.

Poskytují nejlepší počáteční přilnavost ze všech typů a je schopné udržet pevné spojení i v extrémních podmínkách. Je to ideální volba pro aplikace vyžadující vysokou odolnost a trvanlivost, jako je zabezpečení nákladů v náročných podmínkách, třeba při přepravě těžkých nebo nestandardně tvarovaných předmětů. Navzdory výhodám je třeba vzít v úvahu jeho nižší ekologický profil kvůli obsahu rozpouštědel.

Co dodat na závěr?

Naši nabídku balících pásek naleznete zde

Výběr správného lepidla pro vaši lepicí pásku závisí na konkrétních podmínkách, ve kterých bude páska používána. Ekologické akrylátové lepidlo je skvělou volbou pro běžné použití v stabilních podmínkách, zatímco odolné hotmelt a extrémně přilnavé solvent lepidla nabízí řešení pro speciální aplikace. Rozumět rozdílům mezi těmito lepidly vám pomůže učinit informované rozhodnutí a minimalizovat odpad a náklady spojené s nevhodně zvoleným materiálem.

TIP: a pamatujte, každé lepidlo a lepicí páska drží tak dobře, jak drží jeho podklad. Krabice tedy lepte čisté a nezaprášené, nebo volte pásku s vynikající lepivostí.