Zákaznická podpora:+420 734 208 288e-shop@worknow.cz
Měna
CZK

Ultimátní průvodce odstraněním silikonu

Silikon je multifunkční stavební materiál, jenž nachází uplatnění v celé řadě situací. Jeho flexibilita a přizpůsobivost ho činí oblíbenou volbou pro různé opravy a modernizace. Přirozeně, s tak rozmanitým využitím přichází i potřeba pravidelného čištění, ať už odstranění nedávných zbytků nebo starých, zatvrdlých vrstev. Během běžných domácích prací se můžeme setkat s nechtěným kapáním na podlahu, což je dáno jeho tekutou konzistencí, která se rychle přichytí. Čištění silikonu může být náročné, obzvláště když se snažíme odstranit staré, vytvrzené vrstvy, které jsou tu s námi již léta.

Ačkoliv silikon prokazuje vysokou odolnost a dlouhou životnost, přílišný kontakt s vodou může vést k jeho postupnému černání a tvorbě plísní. V momentě, kdy deformovaný silikon začne propouštět vodu, je načase přikročit k jeho výměně. Při plánování domácích úprav, kde silikon slouží jako izolant, je klíčové odstranit ho kompletně bez zbytku. Nedostatečné vyčištění brání správné adhezi nové vrstvy, což může způsobit selhání těsnících vlastností. V takovém případě je nutné celý náročný proces opakovat od začátku. Pokud navíc plánujete rozsáhlejší změny a nebudete místa znovu pokrývat silikonem, můžete skončit s nevzhledným výsledkem, který znehodnotí veškerou vaši práci. Při odstraňování silikonu je důležité zachovat opatrnost, abyste nepoškodili povrch. Mějte na paměti, že pečlivost při čištění silikonu je zárukou úspěšného výsledku.

odstranění starého silikonu návod

Jak čistit silikon?

Silikon představuje jednu z nejefektivnějších lepicích možností pro zajištění vzduchotěsnosti hran dveří a oken. Nejenže se jedná o materiál, který je praktický a snadno aplikovatelný pro každého, ale zároveň nabízí mimořádně cenově dostupné řešení. Síla silikonu se může měřit s mnohými průmyslovými lepidly, a to díky jeho schopnosti spojit různorodé materiály jako mramor, dřevo nebo sklo, a to vše s pevností, na kterou se můžete spolehnout.

Přes všechny zmíněné přednosti má silikon jen několik málo nevýhod. Patří mezi ně postupná ztráta adheze, což vyžaduje jeho občasné obnovení. Nicméně, tento proces není tak složitý, jak by se mohlo zdát. Můžete si poradit sami, bez potřeby profesionálního zásahu a zbytečných výdajů, pomocí běžně dostupných materiálů, které najdete přímo u vás doma.

Obnovit silikon je jednoduché a nezabere mnoho času, klíčem je úplné vyčištění povrchu před aplikací nové vrstvy. Odstranění starého silikonu není složitý úkol, pokud víte, jak na to. Nedostatečné zkušenosti však mohou prodloužit proces a riskujete poškrábání aplikovaného povrchu. Nevyčištěný povrch může také vést k nedostatečné přilnavosti nově naneseného silikonu.

Čištění i aplikace nového silikonu jsou snadné úkoly, které zvládne každý s běžně dostupnými domácími materiály. Důležité je však zvážit typ povrchu, na který silikon nanášíte. Různé povrchy vyžadují odlišný přístup a materiály pro čištění. Provedeme vás krok za krokem různými metodami.

Existují různé techniky pro čištění silikonu, od speciálně vyvinutých čistících roztoků po tradiční metody. Je důležité si uvědomit, že některé metody vhodné pro odstraňování silikonu z oděvu nemusí být vhodné pro dlaždice či jiné povrchy. Nesprávným postupem můžete povrch poškodit nebo dokonce zcela znehodnotit.

Jak vyčistit rozmáznutý silikon na povrchu?

Pokud se potýkáte s rozetřeným silikonem na povrchu, můžete k jeho odstranění využít teplo. Zahřívejte rozmazaný silikon pomocí fénů nebo horkovzdušné pistole, dokud se nezměkčí. Poté pečlivě otřete místo vlhkým, čistým hadříkem. Opakujte proces, dokud není povrch kompletně vyčištěný a nezůstane na něm žádný zbytek. Před zahájením se ale ujistěte, že je povrch odolný vůči teplu, abyste předešli poškození.

Další možností je využití chemického roztoku. Existují roztoky, které mohou silikon rozpustit, jako je alkohol nebo aceton, a také speciálně navržené čistící prostředky pro silikon. Při výběru roztoku je důležité brát v úvahu vlastnosti povrchu, na kterém ho budete používat, abyste zajistili správný výběr a nepoškodili materiál. Při práci s chemikáliemi je vždy důležité nosit ochranné rukavice. Aplikujte roztok na rozmazaný silikon a jemně jej otírejte hadříkem, dokud nebude povrch dokonale čistý. Následně důkladně opláchněte vodou, abyste se ujistili, že je povrch čistý a suchý.

Jak čistit silikon ve sprchové kabině?

Vzhledem k tomu, že silikon v oblasti sprchového koutu je neustále vystaven vysokému množství vody, dochází zde často k jeho černání a tvorbě plísní. Pro udržení spolehlivé vodotěsnosti a zvýšení izolace je doporučené silikon pravidelně obnovovat. Začněte odstraněním starého silikonu z rohu a postupně jej táhněte ven. Dbejte na to, abyste odstranili jakékoliv silné, plísní napadené části. Po odstranění starého silikonu často zůstanou drobné zbytky, které je nutné důkladně vyčistit před aplikací nové vrstvy.

Při odstraňování zbylých kousků silikonu je důležité postupovat opatrně a nepoužívat příliš mnoho síly. Použijte nástroje jako škrabky na sklo nebo žiletky, ale buďte velmi opatrní, jelikož se jedná o rizikový postup. Alternativně můžete pro usnadnění procesu čištění použít izopropylalkohol nebo specializované odstraňovače silikonu. Po aplikaci čisticího prostředku můžete zbytky silikonu odstranit pomocí abrazivních nástrojů, jako je smirkový papír. Tento postup zajistí, že váš sprchový kout bude znovu připraven pro kvalitní a spolehlivý silikonový těsnící spoj.

silikon a jeho čištění ze skla

Jak vyčistit silikon na skleněném povrchu?

Při čištění silikonu ze skleněných povrchů je důležitá zvýšená opatrnost, protože sklo je náchylné k poškrábání. Pokud narazíte na skvrny silikonu, které nejsou vytvrzené, použijte tvrdý předmět, který nepoškrábe sklo, a poté místo očistěte vlhkým hadříkem. Během čištění dávejte pozor, abyste silikon nerozmazávali po skle, což by mohlo způsobit jeho šíření a následné zaschnutí. Pokud narazíte na vytvrzený silikon, můžete ho odstranit pomocí nehtu, což je jednoduchá a účinná metoda. Po odstranění silikonu vždy otřete povrch vlhkým čistým hadříkem.

Použití silikonu na nechráněné hrany skla je běžné, zejména pro zamezení průniku studeného vzduchu v zimních měsících. V případě, že silikon časem začne rozpadat a propouštět chladný vzduch, je nezbytné starý silikon úplně odstranit a nanést nový.

Při odstraňování silikonu ze skla je vhodné celou plochu škrábat kuchyňským nožem nebo žiletkou, nikoli pouze odstranit konce. Tento proces vyžaduje opatrnost a pomalý přístup, protože i když skleněné povrchy nejsou extrémně citlivé, mohou být silnějším nárazem poškrábány.

Pokud škrábání nožem nedosahuje požadovaných výsledků, můžete na zbytky silikonu aplikovat vysokou teplotu pomocí horkovzdušné pistole. Po zahřátí silikonu jej rychle odstraňte a očistěte povrch pomocí alkoholu a houbičky.

Pokud nemáte horkovzdušnou pistoli a nechcete investovat do nové, může být stejně účinný výkonný fén. Roztavte silikon nejvyšším stupněm tepla a držte ho blízko zbytků silikonu. Pokud se nepodaří vše odstranit napoprvé, zopakujte proces s horkovzdušnou pistolí nebo fénem a znovu vyčistěte.

Dokončete čištění opakovaným otřením čistým alkoholem, který odstraní šmouhy po silikonu a zajistí čistý vzhled. Před aplikací nového silikonu se ujistěte, že je povrch zcela suchý.

Vytvrzený silikon na skle můžete také odstranit škrabkou na sklo nebo žiletkou, ale buďte připraveni na riziko poškrábání skla. V tomto případě můžete zkusit změkčit silikon roztokem nebo teplem pro bezpečnější a čistší odstranění.

Čištění silikonu z dřevěných povrchů

Silikon na dřevěných površích obvykle nedosahuje tak silné přilnavosti jako v koupelně či na skle. Tato skutečnost usnadňuje jeho odstranění. Začněte jemně vytahováním silikonu z jednoho konce a zjistíte, že na povrchu zůstává méně zbytků. Přesto budete muset k odstranění těchto zbytků použít kuchyňský nůž nebo žiletku. Buďte však mimořádně opatrní, zvláště pokud pracujete s leštěným nebo lakovaným dřevem, aby nedošlo k poškození povrchu.

Pro malé množství zbytků silikonu na dřevě může být nejúčinnějším řešením aplikace tepla. Použijte horkovzdušnou pistoli nebo výkonný fén na nejvyšší teplotu, dokud se silikon neroztaví. Na roztavený silikon nepoužívejte čistý alkohol, protože dřevo je citlivý materiál. Místo toho hledejte roztoky pro čištění silikonu, které jsou speciálně určeny pro dřevěné povrchy. Než je aplikujete na celou plochu, vyzkoušejte je na malé oblasti, abyste se vyhnuli případnému poškození nebo změně barvy. Jakmile ověříte bezpečnost roztoku, použijte houbičku k odstranění rozpuštěného silikonu. Tento postup opakujte, dokud neodstraníte všechny zbytky.

Po odstranění všech zbytků silikonu důkladně očistěte dřevěný povrch vhodným čistícím prostředkem. Ujistěte se, že je povrch zcela suchý, než na něj aplikujete nový silikon. Při těchto pracích zajistěte dostatečnou ventilaci v místnosti otevřením oken a zajištěním průtoku vzduchu.

čistíme koupelnu od silikonu

Čištění silikonu z koupelny

Silikon je v koupelnách často používaným materiálem, zejména na obklady, dveře sprchových koutů, vany a mramorová umyvadla. Vzhledem k neustálému kontaktu s vodou může silikon na těchto površích postupně ztrácet přilnavost a odlupovat se. Čištění silikonu z koupelnových povrchů je sice poměrně snadné, ale vyžaduje specifický přístup, aby nedošlo k poškození povrchů.

Začněte důkladným úklidem koupelny, odstraněním všech předmětů, které by vás mohly při čištění rušit. Povrchy opláchněte a ujistěte se, že na nich nezůstaly žádné zbytky mýdla, které by mohly reagovat s čisticími prostředky. Zajistěte také dobrou ventilaci otevřením dveří a oken.

K odstranění silikonu použijte prostředek na mytí nádobí, a ujistěte se, že je povrch zcela suchý před začátkem práce. K snížení přilnavosti silikonu použijte nůž nebo žiletku s jemnou špičkou a ostrým ostřím. Během práce buďte velmi opatrní. Jemně nadzvedněte silikon a poté ho opatrně vytáhněte držením volného konce.

Pokud na povrchu zůstanou zbytky silikonu, seškrábněte je žiletkou nebo kuchyňským nožem, ale snažte se nepořezat se a nepoškrábat citlivé koupelnové povrchy. Buďte trpěliví a nespěchejte.

Po odstranění zbytků silikonu povrch vany očistěte rubovou stranou tvrdé houbičky. Aceton, líh nebo čistý líh jsou vhodné pro dokončení čištění. Po aplikaci čisticího prostředku silně přitlačte houbičku k povrchu.

Pokud najdete na povrchu stopy plísně, připravte roztok z čtvrtiny SAVA a dvou litrů vody a tímto roztokem povrch znovu vyčistěte. Před nanesením nového silikonu nechte povrch koupelny zcela vyschnout.