Zákaznická podpora:+420 734 208 288e-shop@worknow.cz
Měna
CZK

Jak správně a snadno kompostovat?

Rychle kompostovani maleTrend návratu ke kompostování zaujímá poslední dobou čím dál více lidí. Není se čemu divit. Kvalitním kompostem vylepšíme půdu a ještě zužitkujeme biologický odpad z kuchyně i ze zahrady. A kromě těchto benefitů ušetříme tímto krokem i dost peněz, což se zejména v poslední době hodně počítá. Nákup kompostu totiž není žádnou levnou záležitostí.

Co je to vlastně kompost – kompostování?

Kompostování je aerobní přeměna biologicky rozložitelných odpadů na organické látky a živiny ve formě kypré zeminy – kompostu.

Co můžeme kompostovat?

Kompostovat můžeme všechny rychle se rozkládající organické rostlinné i živočišné odpady. Déle se rozkládající materiál je vhodné rozdrtit a promísit s jiným materiálem, který je vlhký a bohatý na živiny. Naopak při větším množství trávy a kuchyňských zbytků je lepší hmotu proložit sušším, rozdrceným materiálem. Zabráníme tím anaerobnímu procesu hnití, které je doprovázeno zápachem a nadměrným zvýšením teploty. Kompostujeme posečenou trávu, listí, mech, slámu, rozdrcené větve, hnůj, odpady z kuchyně, popel ze dřeva a dřevěného uhlí.

Jak správně kompostovat?

Kompost zakládáme pokud možno na stinném místě, měl by být chráněn před nadměrným vysýcháním a také před přemokřením. Velikost kompostu nebo koupeného kompostéru se řídí množstvím odpadu. Pro zahradu se zeleninovými, květinovými záhonky a ovocnými stromy je optimální velikost 2 m x 2 m a výška 1 m. Kompostovaný materiál nesmí být izolovaný od půdy, zabránili bychom vstupu mikroorganizmů, žížal a jiného potřebného hmyzu. Dospod položíme základní vrstvu ze suššího a hrubšího materiálu jako drenážní podklad. Následně vrstvíme podle potřeby. Kompost občas prosypeme zeminou a na ní vrstvíme další odpad. Dobře založený a dostatečně vzdušný kompost není nutné přehazovat a bude hotový přibližně za rok.

Jak dobře nastartovat a urychlit zrání kompostu?

Vyzkoušejte BULDOK Urychlovač kompostu. Je to přírodní doplněk na bázi stabilizovaných mikroorganizmů pro urychlení zrání Vašeho kompostu při kompletním zachování živin. Nastartuje proces rozkladu organické hmoty a následně udržovací dávkou omezuje plesnivění, zahnívání, tvorbu metanu a podporuje tvorbu užitečných bakterií.

Používání urychlovače kompostu není nic složitého, je nutné ale dodržet několik pravidel. Aplikuje se formou zálivky počáteční zvýšenou a dále poloviční udržovací dávkou. Zálivka se připraví asi ¾ hodinovou aktivací ve vlažné vodě, potom se doplní vodou do plné konve. Pro optimální účinek doporučujeme používat BULDOK pravidelně, aby nedošlo k přerušení nastartovaného procesu. Zásadně do kompostu nepřidáváme agresivní chemikálie jako vápno, kyseliny, desinfekce na bázi chloru, fungicidy nebo herbicidy. Směs je vhodná jak pro rostlinný, tak pro domácí bioodpad. Přípravek zachovává živiny a je bez chemických hnojiv. 

Urychlené zrání je viditelné již po 60 dnech a na jaře založený kompost můžete na podzim rozvážet na zahrádku.  

buldok-urychlovac-kompostu

BULDOK Urychlovač kompostu je vhodný pro použití ve všech typech kompostérů, volně založených kompostech a také pro průmyslové kompostování.

A jedna důležitá otázka na závěr. Jak poznáme hotový kompost?

Správně uzrálý kompost je tmavá drobivá zemina, které nezapáchá, ba voní. Ať se daří :-)