Zákaznická podpora:+420 734 208 288e-shop@worknow.cz
Měna
CZK

Jak renovovat starý nábytek?

renovace dřevěného nábydku

Dřevěný nábytek je klasika. kdo by ho neměl rád? :-) Je třeba se však o něj starat, aby vydržel dlouho krásný a funkční.

Dřevo je velmi odolný materiál, ale může být také poškozeno přírodními vlivy, škůdci a časem. Při správné péči může dřevěný nábytek vydržet desítky let. Pokud váš dřevěný nábytek začíná vykazovat známky opotřebení nebo pokud mu chcete navrátit jeho původní krásu, postupujte podle následujících kroků:

Odstraňte starý nátěr

Pokud chcete odstranit starý nátěr ze dřeva, závisí metoda, kterou použijete, na několika faktorech: na stáří nátěru, na tom, jak dobře přilnul k povrchu, a na druhu dřeva, se kterým pracujete.

Při odstraňování staré barvy ze dřeva vždy používejte ochranné brýle a gumové rukavice, abyste si chránili oči a ruce. Budete také potřebovat ostrý nůž, škrabku (na seškrabávání barvy) a brusný papír nebo ocelovou vlnu (na broušení).

Škrabání barvy ze dřeva

Pokud je barva ještě měkká a lze ji seškrábat tmelem nebo jiným plochým nástrojem, nemusíte povrch brousit. Pokud jsou však místa, kde je barva příliš tvrdá nebo úporně ulpěla, budete muset tato místa nejprve obrousit a teprve potom je oškrábat.

Broušení starého nátěru ze dřeva

Pokud oškrábání nepomáhá nebo pokud jsou na povrchu dřeva hluboké škrábance, které je třeba před natíráním vyhladit, může být nutné tato místa obrousit. V takovém případě použijte nejprve hrubozrnný brusný papír (zrnitost 60) a poté postupně jemnější zrnitost, dokud nezmizí všechny škrábance - bez ohledu na to, jak jsou malé.

Náš TIP: Použijte Odstraňovač nátěrů

Jestli si rádi práci co nejvíce usnadňujete, existuje účinné řešení. Odstranit staré nátěry lze speciálním nátěrem. Gelový odstraňovač barev a nátěrů spolehlivě odstraní olejové, syntetické nebo disperzní nátěry z dřevěných povrchů.

Opravte praskliny

Oprava tmelem na dřevo

Praskliny a poškození dřevěného nábytku lze opravit pomocí tmelu na dřevo, případně je stačí jen přebrousit.

Zde je několik jednoduchých kroků, jak opravit poškozený nebo prasklý dřevěný nábytek:

  1. Poškozené místo zbruste. Použijte jemný brusný papír (zrnitost 150) a třete jím po dřevě sem a tam, dokud nebude povrch hladký a rovný. Tím odstraníte všechny ostré hrany, které po prasklinách zůstaly, a pomůžete připravit místo na vyplnění.
  2. Případné otvory ve dřevě vyplňte tmelem na dřevo. To se nejlépe provádí pomocí tmelu, ale v případě potřeby můžete použít i prsty. Po vyplnění všech otvorů nechte dřevo zcela zaschnout a teprve poté přejděte ke třetímu kroku.
  3. Zabruste všechna hrubá místa nebo nerovnosti, které po sobě zanechal buď štětec, nebo prsty při nanášení plniče/tmelu (pokud jste je použili). Pro tento krok opět použijte jemný brusný papír (zrnitost 150) - začněte jedním směrem a pak se vraťte zpět jiným směrem, abyste neobrousili příliš velkou část své práce.

Oprava epoxidem – tvrdá a možno i dekorativní řešení

K opravě prasklin v dřevěném nábytku můžete také použít dvousložkový epoxidový tmel. Epoxidový tmel je po vytvrzení velmi tvrdý a ideální pro umělecká díla, která osloví. lze přidávat pigmenty různých barev, a to jak práškových, tak tekutých. Epoxidovou pryskyřici smícháme a vylejeme dle pokynů výrobce. Necháme přes noc zaschnout a poté přebytečnou výplň zbruste brusným papírem zrnitosti 150, dokud nebude hladká.

Ochrana impregnací

Vhodným bezbarvým impregnačním přípravkem můžeme prodloužit životnost dřeva hlavně v náročnějších podmínkách, kde hrozí například vlhkost. Takto ošetřené dřevo je chráněné před plísní i škůdci. Na všechny ošetřované plochy dílu naneste štětcem impregnační nátěr.

Finální pohledový nátěr

Pro finální ochranu dřeva můžete vybírat z mnoha ochranných nátěrů. Velmi kvalitní jsou nátěry holandské značky KOOPMANS. Jedná se o olejové lazury a laky nabízené v mnoha barvách, které vašemu dřevu zaručí nejen ochranu, ale také prodlouží životnost a dřevo si zachová zdravý vzhled. Lazurovací barvy jsou na bázi přírodního lněného oleje a vysoce kvalitní alkydové pryskyřice. Díky této kombinaci využívají přípravky výhody obou složek, tedy přírodních ochranných vlastností i schopnost urychlit dobu schnutí nátěru. Lze používat jak v interiéru, tak i v exteriéru.