Zákaznická podpora:+420 734 208 288e-shop@worknow.cz
Měna
CZK

Jak si vybrat správnou AKU vrtačku či AKU šroubovák

AKU vrtačka i AKU šroubovák jsou nepostradatelnými pomocníky v dílně i v domácnosti. Ušetří nám námahu i čas. Nahrazují hned několik nářadí najednou a jsou bez elektrického kabelu, což značně zvyšuje pohodlí obsluhy a také bezpečnost práce.

Jak ale vybrat tu nejvhodnější pro vaše potřeby a základní otázka, je pro mě lepší AKU vrtačka nebo AKU šroubovák? Pojďme se tomu podívat na zoubek.

První otázka je, na co je budeme vlastně potřebovat?

Aku vrtačka

+    je určena především k vrtání do dřeva a kovu
+    modely s příklepem jsou vhodné i k vrtání do zdiva
-     akumulátor dovoluje pouze omezený výkon
-     na ty nejnáročnější práce se pořád více hodí klasické vrtačky
+/-  většinu aku vrtaček také využijete celkem dobře při šroubování, jejich konstrukce a funkce však nemusí být této činnosti dokonale uzpůsobeny

AKU šroubovák

+    AKU šroubovák je ideální pomocník pro šroubování, to je celkem logické
+    je lehký a dostanete se s ním i do hůře přístupných míst
+    využijete ho nejvíce při sestavování nábytku pokaždé, když budete muset použít velké množství šroubků

Co je to vlastně AKU vrtačka?

AKU = akumulátor. Akumulátorová vrtačka je nejuniverzálnější vrtačkou vhodnou na měkké materiály, utahování i šroubování. Hlavní výhodou je neomezený pohyb díky dobíjecímu akumulátoru. Nepotřebujete elektřinu, můžete si ji tedy s sebou vzít kamkoliv potřebujete, třeba i na zahradu. Omezení je pouze čas, záleží na napětí.

Při výběru je třeba pamatovat třeba i na velikost sklíčidla a nepodcenit kompatibilitu s jinými přístroji a příslušenstvím. Upínací sklíčidlo bývá buď na kliku, kdy jednotlivé vrtáky utahujete pomocí otáčení kliky nebo rychloupínací, u kterého stačí na výměnu bit či vrták jen pootočit. Praktičtější je určitě rychloupínací, bývá ovšem povětšinou dražší.

Druhy akumulátorů

Nikl-kadmiový (NiCd) akumulátor patří mezi galvanické články. Nabízí poměrně nízkou kapacitu, ale je spolehlivý i při nízkých teplotách. Je odolný vůči hlubokému vybití.

Nikl-metal hydridový (NiMh) akumulátor disponuje až dvojnásobnou kapacitou a nižší cenou. Špatně snáší nízké teploty.

Lithium-iontové akumulátory (Li-Ion) tvoří absolutní většinu mezi nabízenými produkty. Akumulátory Li-Ion nemají paměťový efekt, mají vysoké napětí, dochází u nich pouze k zanedbatelnému samovolnému vybíjení a mají dlouhou životnost. Nevýhodou je špatná snášenlivost úplného vybití.

Napětí a kapacita akumulátoru

Napětí akumulátoru je nejdůležitějším parametrem pro výkon přístroje. Pohybuje se v rozmezí od 3,6 V do 36 V. Ty s nejnižším napětím jsou určeny pouze ke šroubování. Čím vyšší napětí akumulátoru, tím silnější je vrtačka a tedy má i vyšší výkon.

Kapacita akumulátoru určuje, jak dlouho je přístroj schopen pracovat do vybití. Ideální je sada se 2 akumulátory, které zabrání nežádoucím pauzám v práci způsobenými nutným dobíjením. Prostě vyměníte vybitý akumulátor, který dáte nabíjet a jedete dál.

S příklepem, nebo bez příklepu?

Bezpříklepová vrtačka

Využití v případě lehkých materiálů jako je dřevo, plast, kov či sklo. Bezpříklepová vrtačka je vhodná na jednodušší práce, když potřebujete montovat nábytek nebo občas vyvrtat nějakou díru.

Příklepová vrtačka

Určená na tvrdší materiál – beton, zdivo, cihly, kámen atd. Příklepová vrtačka má multifunkční využití, například možnost vypnutí příklepu z ní udělá vrtačku 2 v 1, takže se dá použít i jako bezpříklepová. Mezi frekvencemi úderů a otáček je přímá úměra, všechno závisí na vaší síle tlaku na vrtačku.

Výkon

Pokud chcete vrtačku použít jen na vrtání malých děr, šroubování a občasné práce v domácnosti, postačí vám nižší výkon a model, který hlavně dobře padne do ruky, je lehký a dosahuje 3–3 000 ot./min.

U náročnějších prací a odolnějších materiálů (např. beton) bude potřeba vyšší výkon. Výkon je u aku vrtaček uváděný krouticím momentem nebo otáčkami za minutu, při příklepových navíc počtem příklepů.

Při výkonu 12 V zvládnete bez problémů všechny potřebné běžné činnosti. Pokud bude kapacita vyšší, je to jen a jen výhodou.

Co znamená zkratka SDS+?

Jde o rychloupínací systém, který byl vyvinutý firmou BOSCH za účelem bleskové a skutečně lehké výměny nástrojů. Jedná se o zkratku „Steck–Dreh–Sitz“, což v překladu znamená „Vložit–Otočit–Držet“. Pomáhá hlavně s co největší přesností vést kladivo s příklepem. Ke konkrétním SDS+ modelům najdete v sortimentu i speciální SDS+ vrtáky.

Krouticí moment

Udává se v Nm (Newton metrech). Určuje, jak komfortně se vám bude zavrtávat šroub do materiálu. Maximální krouticí moment jsou nejvyšší možné hodnoty, jež uvádí výrobce. Při jejím překročení se šroubování zastaví a tím zabrání přetažení šroubu, které by mohlo mít za následek prasknutí materiálu.

Rychlost otáček

Vyjadřuje se otáčkami za minutu. Čím vyšší otáčky, tím efektivněji zařízení pracuje. Pokud jde však o choulostivý materiál jako např. obkladačky či sklo, je třeba nastavit nižší otáčky. Platí nepsané pravidlo, že čím hrubší vrták použijete, tím by měly být otáčky nižší. Každý materiál je speciální. Otáčky závisí také na tvaru a šířce vrtáku, který použijete. Např. u dřeva je to cca 500–1 000 ot./min. (u vrtáku do 6 mm), ale u litiny a vrtáku do 10 mm už cca 2 500 ot./min.

Bezpečnost

Před začátkem práce nezapomeňte na ochranné pomůcky v podobě ochranných brýlí, rukavic, obuvi a oděvu. Vrtačka vám musí perfektně padnout do ruky a při jejím držení musíte mít pocit absolutní jistoty úchopu. Vrtejte vždy jen a pouze s počtem doporučených otáček pro daný materiál a vrtákem určeným pro daný materiál. Jinak hrozí poškození. Vždy se řiďte manuálem.