Zákaznická podpora:+420 734 208 288e-shop@worknow.cz
Měna
CZK

Jak správně chránit dřevo? Olejem, lakem i barevnou lazurou

nater-dreva

Při rekonstrukci podkroví, především u starších staveb, bývají dřevěné střešní prvky jako jsou krokve, kleštiny, sloupky či vzpěry často přiznané. Tyto, ale i jiné dřevěné konstrukce a stavby je nutné, ať už při jejich renovaci nebo při výstavbě, chránit před mechanickým opotřebením, působením povětrnostních a dalších vlivů. 

 

Ideální je, když se spojí funkční ochrana s příjemným vzhledem. To vše velmi dobře splňují holandské impregnační olejové lazury značky Koopmans, vyrobené na bázi přírodního lněného oleje a alkydových pryskyřic.

Lněný olej je v lazurách rozpouštědlem a současně přírodním pojivem. Má znamenité vlastnosti regulující vlhkost, velmi dobře penetruje a snadno se používá. Spojením klasického přírodního lněného oleje s velmi jakostními pojivy na bázi alkydových pryskyřic vznikla kombinace, která využívá kladných vlastností obou složek, například značně vylepšuje zasychání povlaku.

Výrobky zn. Koopmans jsou již takřka 125 let synonymem vysoké kvality. Oproti běžným alkydovým lazurám jsou nanesené vrstvy velmi pružné, hluboko a snadno impregnují, neodlupují se, chrání dřevo před popraskáním i ostatními abiotickými vlivy včetně UV záření. Široká škála barevných odstínů zastiňuje prostá olejová napouštědla.

HOUTOLIE - olej na dřevo pro interiér i exteriérHoutolie-koopmans

Použití ► na hoblované dřevo ► na terasová prkna ► zahradní nábytek

Výhody ► krásně sametový povrch ► dlouhodobá ochrana ► snadné použití a hluboká penetrace

Barevný olej na dřevo je neobvykle snadno se nanášející barevný impregnující přípravek na bázi lněného oleje na ochranu dřeva v exteriéru i interiéru. Je určený zejména k ošetřování terasových podlah, zahradního nábytku a řady jiných dřevěných výrobků. Chrání dřevo před vlhkostí (vodou) i nečistotami, nanášená vrstva je tenká, hladká, hedvábného přírodního vzhledu, příjemná na dotek. Barevné varianty výborně chrání dřevo před působením UV záření. Vybrat si můžete ze 14 odstínů. Při renovačních pracích nevyžaduje předchozí přebrušování ani odstraňování starých nátěrů. Lze jej nanášet také na dřevo tlakově impregnované. Dřevo ošetřené HOUTOLIE lze následně přetírat jinými alkydovými laky. Transparentní provedení je ideální pro použití v interiéru, barevné verze pak v exteriéru.

HOUTLAK PU - lak na dřevo v interiéruHoutlak PU

Použití ► parkety, schody, stropy, obklady, stoly, židle

Výhody ► velká odolnost vůči otěru ► vysoká transparentnost ► snadné použití

Jedná se o lak na dřevo na bázi polyuretan - alkydových pryskyřic. Je velmi transparentní, výborně odolný vůči otěru, ošetřený povrch se velice dobře čistí. Má velmi dobrý rozliv, je určený zejména do interiéru. Je možné jej použít na parkety, schodiště, stropy, obklady, nábytek (stoly, křesla), parapety, podlahy (na všechny druhy kromě korkových). Dodává se ve třech variantách lesku – lesk, pololesk, mat.

ECOLEUM - olejová venkovní lazuraEcoleum

Použití ► na hrubé dřevo od pily ► nehoblované dřevěné fasádní prvky ► nehoblovaná zahradní architektura

Výhody ► 2x větší vydatnost než u běžných lazur ► stačí pouze 1 vrstva ► dlouhodobá ochrana ► hluboká penetrace

Olejová lazura na dřevo pro nanášení v jedné vrstvě je barevná lazura s vysokým obsahem lněného oleje. Je určená ke konzervaci dřevěných prvků zahradních staveb jako jsou ploty, pergoly, altány a další. Dokonale dřevo impregnuje a činí jej odolným vůči působení vody a povětrnostním vlivům. Povrch dřeva si zachovává přírodní a matový vzhled. Lze použít také k ošetřování surového, hrubě opracovaného dřeva. Vytváří trvalou, elastickou vrstvu, odolnou vůči působení UV záření. Díky vysokému obsahu lněného oleje a alkydových pryskyřic (> 90 %) a nízkému obsahu rozpouštědel (< 10 %) v porovnání s konkurenčními výrobky, které obsahují 50 – 70 % rozpouštědel, odpovídá nátěr v jedné vrstvě 3 - 4 nánosům jinými běžnými rozpouštědlovými výrobky.

IMPRA - lazura na dřevo v exteriéruImpra

Použití ► zahradní architektura ► zahradní nábytek ► dřevěné fasádní prvky

Výhody ► ochrana dřeva až 6 let ► reguluje vlhkost dřeva ► odolává povětrnostním vlivům ► poskytuje vysokou ochranu proti biodegradaci

Lazura na ochranu dřeva je barevný (15 odstínů) impregnující přípravek na bázi lněného oleje a alkydových pryskyřic určený k ošetřování veškerého venkovního dřeva (také tlakově impregnovaných zahradních staveb - plotů, pergol, apod). Výborně impregnuje a současně je konečnou barevnou povrchovou úpravou dřeva. Chrání dřevo před povětrnostními vlivy a působením vody. Povrch si zachovává matný vzhled včetně kresby dřeva.

IMPRACHRON - lazura na dřevo v exteriéruImprachron

Použití ► zahradní architektura (zahradní domky, ploty, pergoly, altány, můstky) ► zahradní nábytek ► dřevěné fasádní prvky

Výhody ► ochrana dřeva až 6 let ► vysoká přilnavost ke dřevu ► odolává povětrnostním vlivům ► poskytuje vysokou ochranu proti biodegradaci

Barevná penetrační lazura na bázi alkydové pryskyřice s přídavkem přírodního lněného oleje. Ideální pro ošetřování zahradní galanterie (plotů, altánů, můstků), zahradního nábytku nebo dřevěných fasádních prvků. Výborně chrání venkovní dřevo před povětrnostními vlivy a působením vody. Modifikované alkydové pryskyřice hluboce penetrují do dřeva a chrání ho až po dobu 6 let. Lazura zvýrazňuje přírodní vzhled dřeva. Lze ji použít také na chemicky ošetřené dřevo.

IMPREGNEER XT - impregnační laková lazuraImpregneer XT

Použití ► externí okna a dveře ► zahradní architektura a nábytek ► dřevěné fasádní prvky

Výhody ► ochrana dřeva až 6 let ► reguluje vlhkost dřeva ► vysoká přilnavost ke dřevu ► velmi elastická a trvanlivá

Moderní laková lazura, která tvoří lesklý a barevný povrch ošetřeného dřeva v exteriéru. Vytváří velmi trvanlivou ochranu před působením povětrnostních vlivů. Modifikované alkydové pryskyřice hluboce penetrují do dřeva a chrání ho až po dobu šesti let. 
Vzhledem ke své neobvyklé konzistenci pro běžný lak, IMPREGNEER XT dokonale proniká do dřeva a na jeho povrchu vytváří měkkou a pružnou vrstvu. Díky ní dřevo volně dýchá a nanesená vrstva nevločkuje a nepraská.
Na měkké dřeviny se nanášejí tři vrstvy výrobku: první vrstva je penetrační, druhá prostřední vrstva je vyplňující a třetí poslední vrstva vytváří lesklý povrchU tvrdého dřeva postačují dva nánosy: první je penetrační a vyplňující, druhý poslední vytváří lesklý vzhled.
Je ideální pro ošetřování zahradní galanterie (ploty, pergoly, altány, můstky apod.), zahradního nábytku, dřevěných fasádních prvků a truhlářských výrobků jako jsou okna nebo dveře. 

 

YAGOLIE PARKET - tvrdý podlahový olej do interiéruyagolie paket

Použití ► staré i nové dřevěné podlahy ► interiérový dřevěný nábytek

Výhody ► oživuje a trvale chrání ► pohodlná údržba povrchu ► hedvábný vzhled, hydrofobní barva ► snadné použití

Přírodní tvrdý olej na vnitřní dřevěné podlahy na bázi lněného a tungového oleje s vysokým obsahem pevných látek. Výrobek výborně penetruje do dřeva a tím ho chrání před zanášením nečistotami, vznikem skvrn a před vysycháním. Zvýrazňuje přirozenou strukturu dřeva. Dřevěné podlahy a parkety ošetřené tímto olejem se snadno udržují, dobře se obnovují, a to i za intenzivního používání. Výrobek se také hodí na ošetřování interiérového dřevěného nábytku. Obsah přírodního oleje zaručuje stálou, vůči otěru a změně barvy odolnou vrstvu. Vrstva je teplá a sametová na dotek. Výrobek se dobře snáší s akrylátovými i alkydovými nátěry produktové řady Koopmans.

LODNÍ LAK YACHTLAKT - vysoce odolný lak do exteriéruYachtlak

Použití ► dřevo vystavené stálému působení vody ► lodě, můstky, podlahy atp.

Výhody ► ideální do těžkých klimatických podmínek ► mnohaletá ochrana ► odolnost vůči otěru ► snadné použití ► odolný vůči trvalému styku s vodou

Moderní ochranný lak určený pro ošetřování dřevěných povrchů v exteriéru přicházejících do trvalého styku s vodou. Má použití jak pro nové, tak také pro renovační nátěry. Vytváří trvanlivou vrstvu velmi odolnou proti působení vody (jak slané, tak také sladké) a těžkých klimatických podmínek.