Zákaznická podpora:+420 734 208 288e-shop@worknow.cz
Měna
CZK

Chemické kotvy: Kdy a proč se na ně spolehnout?

Chemickým kotvám se také říká chemická malta, tekuté hmoždinky nebo tekuté hřebíky a jsou vynikajícím lepidlem, tmelem a plnivem. Spoje vytvořené chemickými kotvami patří k velmi pevným a odolným. Kotvy nacházejí své uplatnění jak v interiéru, tak exteriéru a jsou vhodné do dutého i plného materiálu.

Hlavní vlastností a neocenitelnou výhodou chemické kotvy je, že dokáže vytvořit velmi pevný a trvanlivý spoj mezi odlišnými materiály. Pevnost chemické kotvy patří k těm nejvyšším ze všech známých spojovacích materiálů. Týká se to jak mnohatunové nosnosti, tak dynamického zatížení. Chemická kotva dokonale vyplní všechny nerovnosti, mezery či dutiny mezi spojovanými povrchy, poté vytuhne a zanechá extrémně odolné spojení. Do otvorů také nepropustí žádnou vodu ani jiné chemikálie.

 100% ochrana otvorů před vlhkostí a vodou

Na rozdíl od mechanických kotev či obyčejných čepů při použití chemických kotev nevznikají rozpěrné tlaky či jiné napětí v podkladu, zejména na okrajích. Chemická kotva přesně vyplní otvor a trvale spojí prvky dohromady. Lze ji proto bezpečně použít i v blízkosti okrajů. Je tak ideální pro ukotvení prvků, které vyžadují přesné umístění. Určitý čas po aplikaci kotevního lepidla je možné s prvky ještě pohybovat a umístit je přesně tak, jak potřebujeme – nahoru, dolů, do stran či hlouběji. Teprve po ztuhnutí se prvky trvale „stabilizují“. Na rozdíl od hmoždinek, které se často hýbou a vytrhávají.

 Rychle tvrdne. Plné zatížení chemické kotvy za pár minut. K úplnému vytvrzení obvykle dojde po 30 minutách.

Při použití chemické kotvy nejsme také omezeni délkou či tloušťkou hmoždinky. Kotva se přizpůsobí bez ohledu na velikost kotvených prvků. To zvyšuje pevnost ve vícevrstvých (sendvičových) stěnách nebo v silných vrstvách izolace.

 Dá se použít opakovaně. Pokud nevypotřebujete celý přípravek, můžete ho schovat a za čas použít znovu.

Příklady aplikace chemických kotev

Chemické kotvy jsou díky svým vlastnostem široce používány ve stavebnictví.

Zvláště účinné jsou:

  • při rekonstrukci starých domů s poškozeným podkladem,
  • při stavbě nového domu,
  • při různých renovacích a rekonstrukcích,
  • pro upevnění v betonu, pórobetonu či cihle,
  • pro upevnění v dutých cihlách,
  • pro spoje na slabých či poškozených podkladech,
  • pro spáry v blízkosti rohů, hran a v blízkosti jiných kotev,
  • pro venkovní použití, zejména tam, kde vlhkost a voda nemohou proniknout do otvoru,
  • na opravu míst, ze kterých byly vytrženy mechanické kotvy,
  • při opravách chyb na stavbě, např. při spojování staré a nové konstrukce.

Praktické rady při práci s chemickými kotvami

Aby chemické kotvení splnilo veškerá naše očekávání, je nutné:

  1. Správně a důkladně vyčistit montážního otvor.
  2. Při vrtání do plných cihel a keramických tvárnic nepoužívejte příklep.
  3. V případě dvousložkových kotev dodávaných v tubách nebo fóliových balících si dávejte pozor na poměr míchání obou složek.
  4. Použijte vždy správné množství – příliš málo nezaručuje pevný spoj, při použití většího množství může přípravek naopak vytékat z otvoru.
  5. Dodržujte podmínky specifikované výrobcem. 

Na co si dát pozor při práci s chemickými kotvami?

Nespalte se hned na začátku. Pozor například na na správný výběr vytláčecí pistole. Je velký rozdíl, jestli budete vytláčet kartuši o objemu 280-300ml nebo velkoobjemovou 380ml. 

Dalším velmi častým problémem při aplikaci chemických kotev je teplota, při které dochází k chemické reakci a k vytvrzení. Nezajímá nás ale teplota vzduchu, ale teplota prostředí, do kterého kotvu umisťujeme. Výrobci chemických kotev doporučují, aby se kotva vstřikovala do otvorů nebo podkladů s teplotou okolo 20°C. Pokud je teplota příliš vysoká, dojde k velmi rychlému vytvrzení. Abychom tomuto nežádoucího jevu předcházeli, je dobré umístit nádobu s chemickou kotvou do lednice. Tím získáme více času, než dojde k vytvrzení, například během parného léta.

Co když je teplota příliš nízká? Doporučujeme použít buď klasické chemické kotvy, které neobsahují styren. Dají se aplikovat i při teplotě -5°C. Zde ale dochází k pozvolnějšímu vytvrzení. V tomto případě můžete chemickou kotvu umístit do teplé místnosti, například na radiátor nebo do kbelíku s horkou vodou. Pamatujte ale, že chemická kotva nesmí být zahřáta na více než 30°C.  Mohla by totiž ztratit své původní vlastnosti. Nebo použijte speciální zimní chemické kotevní lepidlo, určené pro kotvení i za velmi nízkých teplot a to do -20°C. Toto zimní lepidlo je vhodné do interiérů i exteriérů, má vysokou chemickou odolnost a vysokou přilnavost k oceli. 

Chemické kotvy KOTVIX značky Český stavitel od výrobce Metrum

V naší nabídce naleznete moderní a kvalitní chemické kotvy KOTVIX značky Český stavitel – polyesterové nebo vinylesterové dvousložkové kotevní lepidlo pro široké použití v pevném i dutém podkladu, ve variantě i bez styrenu. Jejich výhodou je snadná aplikace a krátká doba tuhnutí.

KOTVIX VSF chemická kotva vinylester bez styrenu – dvousložková kotevní malta na bázi vinylesteru je vhodná pro interiéry a exteriéry, včetně míst s vlhkým prostředím. Ideální pro kotvení zesílených tyčí v novostavbách i při renovačních i montážních pracích. Používá se pro kotvení vrat, okenních tabulí, žaluzií, pracovních strojů, konzolí, kabelových lávek, antén, zábradlí. Lze aplikovat ve vodorovných i ve svislých polohách. Je určena pro velmi vysokou zátěž.

KOTVIX VSF chemická kotva vinylester bez styrenu zimní – Dvousložková chemická kotva určená pro práci při teplotách až do -20 °C. Použití pro pevný i dutý podklad. Snadná a rychlá aplikace v exteriéru i v interiéru s krátkou dobou tuhnutí. Určená pro vysoké zatížení i do vlhkého prostředí. Je tixotropní, lze ji tedy nanášet ve vodorovné i svislé poloze.

KOTVIX PSF chemická kotva polyester bez styrenu – polyesterová dvousložková kotevní malta je určená pro aplikace v interiéru i exteriéru středního zatížení. Vhodná do podkladu z plných i dutých cihel, lehčených tvárnic a různých prefabrikátů či ke kotvení vrat, balustrád, zábradlí, žaluzií, okenních tabulí, antén, konzolí, kabelových lávek.

KOTVIX PS chemická kotva polyester je tixotropní – lze používat ve vodorovné i svislé poloze. Vhodná do podkladu z betonu, plných cihel, lehčených tvárnic, ke kotvení vrat, balustrád, zábradlí, žaluzií, okenních tabulí, antén, konzolí, kabelových lávek, pracovních strojů, atd. Je určen zejména pro aplikace v exteriérech pro střední zatížení.